[quote=""Michał Gajzler""]Czy ktoś jest w stanie orzec, czy MiG-23ML z Saphirem-23ML mógł faktycznie przenosić R-24R/T[/quote]
Do tej pory sądziłem, że wyznacznikiem wersji MiG-23MLA było właśnie dodanie pocisków R-24 (+radar RP-23MLA), ale opieram się tylko na publikacji P. Butowskiego.
Inną kwestią jest to, co o samolocie się pisze, a jak było naprawdę - patrz radar RP-23E (z MiG-23MF) - wszystkie źródła podają zasięg 55 km, a rzeczywisty to 60 km (nie wnikam w różnice między poszczególnymi egzemplarzami urządzenia, co w radzieckiej technice było dosyć spore).
Warto też wspomnieć o różnicach między sprzętem własnym, a tym przeznaczonym na eksport:
[quote=""
amikoder"]Podam mały przykładzik z osobistego doświadczenia. W Astrachaniu zdarzyło mi się wykonać dwa loty na ICH MiG-21MF. W trakcie ćwiczenia taktycznego zdołałem z odległości 3km przechwycić cel zniżający się z wysokości 1200m do 900m, a ja byłem NAD nim i też się zniżałem! Ledwo go było widać wśród zakłóceń od ziemi, a kurzawa od burzy piaskowej sięgała do tej wysokości, tak, że o wzrokowym wykryciu można było zapomnieć.
Ponad 17 lat latałem na MiG-21, przez 14 byłem ssp i powiem tak: żaden samolot w Polsce, nawet nowiutki (bo i na takich latałem) nie zdołałby tego dokonać, nawet gdybym widział go wzrokowo i postawił na nim siatkę celownika optycznego.[/quote]
Jeśli chodzi o MiG-23 to:
[quote=""
zwieroboj"]I tak było ze wszystkim. Na MiG-23M (nie ML, czy MLD) istniał zakres pracy stacji pozwalający na atakowanie celów w przedniej półsferze, lecących na wysokości koszącej (do 50 m). W polskiej instrukcji MiG-23MF tego nie ma.[/quote]
Facet to także dziecko, tylko bawiące się droższymi zabawkami.