Finowie postrzelali sobie z kupionych w 2014 bonusów (Na fotce 155mm haubica 155K98 - najnowocześniejsze działo w arsenale Finów.)
A Szwedzi odkurzyli RBS-15 i odtworzyli NDR...
Ciekawe czy bateria trafi na Gotlandię
According to the MoD announcement, Finnish defence minister Jussi Niinistö has approved the purchase of 48 former South Korean Army K9s at a cost of EUR146 million (USD155 million).
Nie licząc tego że tam szeregowi szkolą się pół roku, a sama armia ma 1/3 naszego budżetu i na czas W wystawia 280 000 żołnierzy tj 5% populacji (a w zasadzie to 25% mężczyzn w wieku 18-50 lat) - a nie są tak zacofani jak my.HATAKE napisał(a):Ja miałem do czynienia ze służbą zasadniczą z Finladii na polskim poligonie i powiem wam, że w niczym nie przewyższała polskiej zetki.
HATAKE napisał(a):No popatrz, do Polski przywieźli stare radzieckie agregaty, a ich jednostka zawodowa miała lipne umundurowanie. U nas każdy ma odzież ochronną (gore-texy), a agregaty są nówki sztuki. Broń mamy 5,56 mm, a oni?
Ja wiem, że to fajna armia i zamożniejsze społeczeństwo, ale z tym zacofaniem nas względem ich przesadziłeś. To inna armia, ale też niedofinansowana.
nie rozumiem- już któryś raz widzę to na forum. Trochę (bardzo) razi. Nic osobistego.nie rozumie
Mit - Finowie nie są bogatym społeczeństwem.HATAKE napisał(a):Ja wiem, że to fajna armia i zamożniejsze społeczeństwo, ale z tym zacofaniem nas względem ich przesadziłeś. To inna armia, ale też niedofinansowana.
Jaka jednostka zawodowa - przecież oni potrafią poborowych na pilotów śmigłowców szkolić (o ile trafi się kandydat z lotniczą przeszłością).HATAKE napisał(a):No popatrz, do Polski przywieźli stare radzieckie agregaty, a ich jednostka zawodowa miała lipne umundurowanie. U nas każdy ma odzież ochronną (gore-texy), a agregaty są nówki sztuki. Broń mamy 5,56 mm, a oni?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości