pio napisał(a):Ale z drugiej strony Goltar pisał dwa lata temu, to Grzmot to ma być następcą Groma.
Pozwolę sobie zachować pewien dystans do tych informacji, a to choćby z powodu artykułu który przytoczył kolega Mjacenty, który zaczyna się tak: "
W Katedrze Mechatroniki Wydziału Mechatroniki i Lotnictwa Wojskowej Akademii Technicznej, w ramach badań własnych, opracowano projekt koncepcyjny przeciwlotniczej rakiety krótkiego zasięgu GROT."
Gdyby komuś zależało na Grocie, to by za niego zapłacił, to po pierwsze. Po drugie, chyba każdy z nas może sobie wyobrazić, co w praktyce mogłoby oznaczać przejście z poziomu projektu koncepcyjnego, do projektu wykonawczego.
pio napisał(a):I z tego miejsca powiedziałbym, że zarówno modyfikacje wprowadzone w Piorunie, jak i dalsze prace analityczne nad Gromem nie są tutaj przypadkowe.
Myślę, że podstawowe pytanie w sprawie nowego Groma sprowadza się do pytania, o którym pocisku mówimy. Bo Grom/Piorun, to dzisiaj jest i MANPADS i efektor dla Pilicy. Oczywiście może być tak, że decydenci stwierdzą, że nowy pocisk, będzie miał zachować tą samą zdolność bycia przenoszonym i odpalanym tak przez piechura jak i z pojazdów. Może być jednak też tak, że ktoś uzna, że Grom pójdzie w dwóch osobnych kierunkach. Jeden to MANPADS, a drugi to efektor dla Pilicy i Osy.
mjacenty napisał(a):Bez powiększenia gabarytów nie uda się zmieścić więcej paliwa . (...) Aby zwiększyć parametry przestrzenne trzeba iść w większe gabaryty i masę . A to znacznie zmniejsza poręczność tej broni . (...)
Może niekoniecznie. W podlinkowanym przez Ciebie artykule o Grocie możemy przeczytać: "
Z kolei dzięki cienkościennemu, kompozytowemu kadłubowi rakiet w sposób istotny zredukowano masę rakiety, przy niezbędnych właściwościach kompozytowych. - w Polsce są firmy z odpowiednią infrastrukturą techniczną i doświadczeniem, które potrafią projektować i wytwarzać struktury kompozytowe o właściwościach wytrzymałościowych, nie ustępujące światowym rozwiązaniom – zapewnia prof. Jan Pietrasieński."
Do tego dodaj kompozytowy silnik - o czym pisał Pio - i fakt, że przy nowych detektorach z Vigo możesz pozbyć się zbiornika z chłodziwem. OK, pewnie nie będzie to redukcja masy o 100%, bo jednak prawdopodobnie będą stosowane chłodziarki termoelektryczne, ale sądzę, że i tak ubytek masy i redukcja zajmowanej przestrzeni będą zauważalne. Tak więc z jednej strony pocisk o wymiarach Groma mógłby prawdopodobnie istotnie zwiększyć osiągi. Z drugiej jednak strony, mając do dyspozycji nowe rozwiązania budowane pod Narew, aż prosiłoby się, by opracować pocisk dla Popradów i Os, który mógłby czerpać, np. nową głowicę naprowadzającą z Gromu Mk.3.
I na koniec jeszcze takie przemyślenie, z kategorii myśli nieuczesanych. Gdy szukałem na naszym forum czegoś o Grzmocie, znalazłem poniższy post kolegi Mjacentego.
mjacenty napisał(a):Masz tu link >
http://www.altair.com.pl/magazines/html ... sue#page/5O czujnikach jest pod tytułem PZR GROM .
Ale warto przeczytać całość i to kilkakrotnie ,aby doszukać się ciekawostek.
Swoją drogą warto by to wrzucić na inny serwer bo w ramach zainteresowania naszych służb tym portalem to może zniknąć. .
Mnie zainteresował pod tym linkiem inny artykuł, o Piratach. Ponoć jedna z wersji Pirata bazuje na Gromie. Myśląc o rozwoju pocisków rodziny Grom, powinniśmy mieć również na uwadze fakt, że powodzenie tych projektów, może mieć niebagatelny wpływ na krajowe zdolności w dziedzinie PPK. Tak tych przenoszonych przez żołnierzy - odpowiednik MANPADS - jak i tych montowanych na pojazdach naziemnych lub na helikopterach - odpowiednik pocisku dla Pilicy i Osy, o ile decydenci będą ich chcieli.