Wersja minimum - no właśnie, proponuje odłam dyskusji poświęcony wersji minimalistycznej "rozwoju" Polskich Sił Zbrojnych w składzie:
- 1x brygada kawalerii pancernej (10 BKPanc)
- 4x brygada zmechanizowana
- 1x brygada desantowo-szturmowa (6BDS)
- 1x brygada kawalerii powietrznej (25BKPow)
Co ja o tym sądzę:
1x brygada kawalerii pancernej
Łatwo skonstatować że chodzi o 10 Brygadę Kawalerii Pancernej - ciężko znaleźć powody do wprowadzania w niej jakiś zmian strukturalnych, jedynie sprzętowe:
- nowy BWP - wybrany w przetargu, zakupiony także w wersjach rozpoznania, ewakuacji medycznej itp - w sumie ok 90 pojazdów
- obrona plot, Białe stopniowo zastępowane przez PZA
- artyleria, nowoczesna 155mm bezwzględnie gąsienicowa czyli albo Krab albo coś nowoczesnego z zagranicy (PZH-2000, ewentualnie M109A6)
4x brygada zmechanizowana
Czyli brygady pod znakiem Utwardzanego Rosomaka. Struktura z mocnymi batalionami (2 bataliony KTO, jeden PT-91). Sądzę że jeśli taki twór miał by powstać warto było by wykorzystać jego mobilność i co się da postawić na kołach (mam tu na myśli wszelkiego rodzaju pojazdy rozpoznawcze, inżynieryjne, ewakuacji medycznej czy dowodzenia). Warto również zadbać o odpowiednią liczbę transporterów dla czołgów.
- artyleria, coś o przyzwoitych możliwościach, najlepiej na kołach czyli jak by nie patrzeć Dany (oczywiście zmodernizowane).
- artyleria plot, i tu się wyłamie z ogólnego stawiania wszystkiego na koła i postawie na Loarę - są ku temu 2 powody - pierwszy jest taki że tylko Loara będzie w stanie podążyć za czołgami w trudnym terenie i o ile można pogodzić się z tym że Rosomaki zostaną z tyłu to brak obrony plot może być tragiczny w skutkach, po drugie zaś Loara jest systemem zintegrowanym o wspaniałych możliwościach - każda próba rozbicia tego systemu na kilka lżejszych pojazdów pomniejszy jego możliwości. Oczywiście zamówienie większej ilości systemów da w efekcie mniejszą cenę jednostkową.
1x brygada desantowo-szturmowa
1x brygada kawalerii powietrznej
Tutaj nie napisze nic nowego względem tego co piałem wcześniej. 6BDS powinna być jednostką typu airborne-assult czyli przygotowaną do przerzutu powietrzem oraz działania w odcięciu bez wsparcia sprzętu ciężkiego.
25BKPow - jednostka typu air-assult gdzie śmigłowiec ma być podstawowym środkiem lokomocji - aby to uzyskać należało by zmniejszyć ilość piechoty po przez rozwiązanie jednego batalionu oraz zwiększenie komponentu lotniczego po przez skomasowanie całego lotnictwa Wojsk Lądowych w tej Brygadzie.
Kilka spraw
- Dobrze pamiętam naszą dyskusje na tymat KTO "Ryś" w której przekonywano mnie że Rysie znajdą swojemiejsce jako uzupełnienie w brygadach cięzkich podczas gdy Rosomaki będą używane w brygadach ciężkich - co teraz? Dla mnie taka struktura to ostateczny koniec Rysia w WP.
- Dalej uważam że jest potrzebny "następca BRDMa" więcej, znajdzie on zastosowanie we wszystkich brygadach (no może poza 25BKPow).
- może w wyniku oszczędności starczy na jakieś uczciwe lotnictwo (EH-101, A-129, bojowe SW-4, modernizowane W-3).