Lumen napisał(a):Delegowanie kompanii log z batalionu log oznacza że batalion nie posiada "organicznej" klog...
norbi141 napisał(a):Przydałaby się również jakaś organiczna saperka. Pluton lub kompania z WZT, MiD i mostami towarzyszącym.
Przepraszam, moja niekonsekwencja. Miało być o strukturze, a wpisałem uzbrojenie.Lumen napisał(a):Nie ma "baterii artylerii" są moździerze
Thorwald napisał(a):Dlatego uważam, że zamiast rozdzielać na logistykę w batalionie i logistykę w brygadzie, lepsze jest rozwiązanie amerykańskie w którym kompania logistyczna w batalionie jest częścią batalionu logistycznego brygady. Jeżeli są środki w kompani logistycznej innego batalionu łatwiej jest przesunąć je do batalionu który ich nie ma i nie ma „chomikowania” bo może kiedyś mi się przyda. Jeżeli kompania logistyczna jest po prostu częścią batalionu, może w większym stopniu uznawać za swoje zadanie chomikowanie na potrzeby swojego batalionu. Ponadto taka zintegrowana struktura upraszcza kwestie szkoleniowe i zarządzanie zasobami ludzkimi.
olgierdo napisał(a):Co do batalionu ABCT przed i po redukcji to mam pewne wątpliwości który z nich jest lepszą opcją. Z jednej strony mamy mniej kompanii piechoty i czołgów ale jednocześnie pozostałym kompaniom zapewniamy lepsze wsparcie. Pytanie czy odpowiednio rozbudowując pododdziały rozpoznawcze na szczeblu batalionu i zapewniając mu lepsze wsparcie artyleryjskie dysponujące bardziej precyzyjną amunicją nie zyskujemy więcej niż tracimy przez braku jednej kompanii bojowej.
pio napisał(a):Ale pamiętaj o tym, że mamy jeszcze logistykę na szczeblu kompanii. I to ona IMO powinna być wydzielana z pododdziału logistycznego szczebla batalionu.Thorwald napisał(a):Dlatego uważam, że zamiast rozdzielać na logistykę w batalionie i logistykę w brygadzie, lepsze jest rozwiązanie amerykańskie w którym kompania logistyczna w batalionie jest częścią batalionu logistycznego brygady.
A logistyka zawsze się przydaje.
Niemniej to już wykracza poza temat tego wątku.
Tromp napisał(a):A Niemcy jak w końcu mają? 4. kompania w bcz jest jako rezerwowa, czy jej nie ma w ogóle?
norbi141 napisał(a):Zamiast zwiększać plutony lepiej stworzyć kolejny a nawet dwa, co dałoby po cztery plutony po trzy wozy dla każdej kompanii.
Snajperzy są w kompanii dowodzenia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość